Khamis, 29 Disember 2016

Istilah-istilah bagi bahan ramuan makanan mengandungi alkohol dalam kategori ARAK

Assalamualaikum dan salam sejahtera gengs!

Sekarang umat islam semakin peka dengan isu-isu makanan yang mengandungi bahan tidak halal seperti mengandungi alkohol atau babi. Bahagian Hab Halal JAKIM telah berkongsi satu post berkenaan istilah-istilah bagi alcoholic beverages & bahan ramuan makanan mengandungi alkohol dalam kategori ARAK. So, kalau nak beli makanan atau minuman, semak dulu isi kandungan dan kalau ada istilah-istilah seperti di bawah ni, jangan beli!

1. Wine
Hasil fermentasi / pemeraman / penapaian buah-buahan khususnya anggur

2. Beer / Ale
Hasil fermentasi gandum atau barley

3. Wiski
Hasil fermentasi bijian / gandum / jagung / barli

4. Brandy
Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine

5. Cocktail
Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international)

6. Rum
Hasil fermentasi tebu

7. Tuak
Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan / daerah)

8. Mojito
Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water

9. Spirits
Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol

10. Liquor
Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol

11. Pinacolada
Sejenis cocktail berasaskan  jus nenas yang mengandungi rum

12. Gin
Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'

13. Bitters
Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba

14. Nasih, Baa atau b'a, Nasih, Kinomol, Lihing, Bahar
Merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan

15. Tequila
Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'

16. Margarita
Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, selalunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'

17. Champagne
Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua

18. Sake
Hasil fermentasi beras

19. Mirin
Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan (teriyaki sos mengandungi mirin)

20. Todi
Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)

21. Scotch
Sejenis wisky dihasilkan di Scotland

22. Amaretto
Arak Itali berperisa kacang badam

23. Calvados
Apple brandy

24. Chambord
Black raspberry liqueur

25. Claret
Light red wine or Bordeaux

26. Cognac
Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy

27. Cointreau
French, orange-flavored liqueur

28. Curacao
Liqueur made from bitter Seville oranges

29. Creme de menthe
Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and green

30. Framboise
French raspberry liqueur

31. Frangelico
Italian hazelnut liqueur

32. Galliano
Golden Italian anise liqueur

33. Grand Marnier
French liqueur, orange-flavored

34. Grappa
Italian grape brandy

35. Grenadine
Pomegranate syrup, sometimes alcoholic

36. Hard Cider
Fermented, alcoholic cider

37. Kahlua
Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans

38. Kirsch (Kirchwasser)
Colorless liqueur made of cherries

39. Red Burgundy
Dry French wine

40. Schnapps
Flavored, colorless liquor

41. Sherry
Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor

42. Southern Comfort
Bourbon mixed with peach liqueur

43. Triple Sec
Orange-flavored liqueur

44. Vermouth
Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry

45. White Burgundy
Dry French wine

Ni aku copy & paste je daripada post tu. Kalau salah jangan kecam aku.. hihi.

Semoga bermanfaat.

Adios.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan