Assalamualaikum dan salam sejahtera gengs!
Sekarang umat islam semakin peka dengan isu-isu makanan yang mengandungi bahan tidak halal seperti mengandungi alkohol atau babi. Bahagian Hab Halal JAKIM telah berkongsi satu post berkenaan istilah-istilah bagi alcoholic beverages & bahan ramuan makanan mengandungi alkohol dalam kategori ARAK. So, kalau nak beli makanan atau minuman, semak dulu isi kandungan dan kalau ada istilah-istilah seperti di bawah ni, jangan beli!
1. Wine
Hasil fermentasi / pemeraman / penapaian buah-buahan khususnya anggur
2. Beer / Ale
Hasil fermentasi gandum atau barley
3. Wiski
Hasil fermentasi bijian / gandum / jagung / barli
4. Brandy
Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine
5. Cocktail
Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international)
6. Rum
Hasil fermentasi tebu
7. Tuak
Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan / daerah)
8. Mojito
Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water
9. Spirits
Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
10. Liquor
Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
11. Pinacolada
Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum
12. Gin
Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'
13. Bitters
Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba
14. Nasih, Baa atau b'a, Nasih, Kinomol, Lihing, Bahar
Merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan
15. Tequila
Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'
16. Margarita
Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, selalunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'
17. Champagne
Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua
18. Sake
Hasil fermentasi beras
19. Mirin
Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan (teriyaki sos mengandungi mirin)
20. Todi
Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)
21. Scotch
Sejenis wisky dihasilkan di Scotland
22. Amaretto
Arak Itali berperisa kacang badam
23. Calvados
Apple brandy
24. Chambord
Black raspberry liqueur
25. Claret
Light red wine or Bordeaux
26. Cognac
Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy
27. Cointreau
French, orange-flavored liqueur
28. Curacao
Liqueur made from bitter Seville oranges
29. Creme de menthe
Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and green
30. Framboise
French raspberry liqueur
31. Frangelico
Italian hazelnut liqueur
32. Galliano
Golden Italian anise liqueur
33. Grand Marnier
French liqueur, orange-flavored
34. Grappa
Italian grape brandy
35. Grenadine
Pomegranate syrup, sometimes alcoholic
36. Hard Cider
Fermented, alcoholic cider
37. Kahlua
Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans
38. Kirsch (Kirchwasser)
Colorless liqueur made of cherries
39. Red Burgundy
Dry French wine
40. Schnapps
Flavored, colorless liquor
41. Sherry
Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor
42. Southern Comfort
Bourbon mixed with peach liqueur
43. Triple Sec
Orange-flavored liqueur
44. Vermouth
Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry
45. White Burgundy
Dry French wine
Ni aku copy & paste je daripada post tu. Kalau salah jangan kecam aku.. hihi.
Semoga bermanfaat.
Adios.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan